Studentbesøk i Onsøy

Morgendagens rådgivere på fabrikkbesøk

Fredag 21. oktober hadde vi gleden av å få besøk av studenter fra NTNU på vår fabrikk i Onsøy. Gruppen som kom på besøk, tar et fag ved NTNU i Trondheim som tar opp viktige utfordringer for drift og bærekraft av infrastruktur i vårt klima her i nord.

Faget på doktorgradsnivå «Design av veier og jernbaner i kaldt klima» inngår i prosjektet og forskningssamarbeidet FROZEN CANOES. Det har som mål å utvikle harmoniserende tilnærminger for å forstå permanent frossen jord og jord som fryser og tiner hver vinter, og riktig dimensjonering av infrastrukturen som er bygget på den. FROZEN CANOES bidrar til et forskningsbasert utdanningssamarbeid av høy kvalitet mellom Norge og Canada, spesielt mellom de geovitenskapelige gruppene ved UNIS (The University Centre in Svalbard), Carleton University (Ottawa) og Yukon College (Whitehorse), og mellom de veg- og geotekniske gruppene ved UNIS, NTNU og Université Laval (Québec). Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd og ledet av UNIS.

Gruppen bestod av 13 studenter, hvor de fleste kom fra Canada, men antall nasjonaliteter var nesten like mange som det var studenter.

NTNU besøk møterom
Besøket startet for den internasjonale studentgruppen med en gjennomgang av selskapet Glasopor og spesielt vår fabrikk i Onsøy

Faget, som er i regi av NTNU, tar opp flere temaer hvor skumglass er relevant. De inkluderer tiltak mot telehiv, materialer brukt for frostsikring, og rehabilitering av eksisterende veier. Faget vektlegger feltarbeid og etablering av testmetoder for å vurdere pukk og lettfyllingsmaterialer.

Vi håper derfor at våre veier vil krysses igjen, og at disse studentene en dag vil være rådgivere for kunder og byggherrer vi har å gjøre med.

Besøket startet på fabrikkens møterom med en gjennomgang av selskapet Glasopor og fabrikken i Onsøy.

LES OGSÅ: Ny Glasopor-sjef: – Vi skal vokse 50% innen 2025 

Dernest ble gruppen delt i to som rullerte. En gruppe fikk en guidet tur for å se produksjonsprosessen. Den andre fikk en gjennomgang av bruksområder og prosjekter med Glasopor på møterommet.

NTNU besøk varemottak
Rundturen startet på området utenfor fabrikkbygningen hvor vi mottar vårt råstoff – knust, resirkulert glassemballasje.

Stort engasjement

Vi fikk inntrykk av at det var betydelig interesse for vårt produkt og løsninger, og engasjementet på rundturen var stort med mange gode spørsmål. Selvsagt vakte vårt miljøfokus begeistring, og det gjorde også skumglassets egenskaper.

Sjekk ut Glasopor sin miljødokumentasjon her

Les mer om Glasopor sine egenskaper her

NTNU besøk mølle
Her vises mølla hvor glassbitene males opp til et fint pulver som mates inn i ovnene i Onsøy eller transporteres med tankbiler til fabrikken og ovnene i Skjåk.
NTNU besøk skumglass ut av ovnen
Glasspulveret tilsettes en aktivator og bakes i en av våre to store ovner som står inne i fabrikkbygningen. Her ser vi skumglasset komme ut av ovnen. Ved romtemperatur sprekker skumglasset opp i biter og går via transportbånd ut til vårt lager.
NTNU besøk skumglass til lager
Utendørs avkjøles skumglasset ytterligere og sprekker opp slik at kornstørrelsen er mellom 10 og 60mm. Her ser vi skumglasset falle ned fra transportbåndet og ned på vår lagerbeholdning.

Utfra dagen å bedømme har granulært skumglass en lys framtid i møte – og det på tvers av landegrenser hos framtidens ingeniører og forskere.

Takk for besøket! Vi gleder oss til neste kull av studenter kommer på besøk.

Har dere lyst til å komme på fabrikkbesøk? Ta kontakt med oss.

27. oktober 2022