– Vi har økt produksjonen hvert eneste år, sier fabrikksjefen ved Glasopor. Anlegget står aldri stille og har en driftstid på nesten 96 prosent.

Slik produseres Glasopor døgnet rundt

Produksjonen av Glasopor ved anlegget på Onsøy går døgnet rundt, og har en driftstid på nesten 96 prosent.

– Det går unna her i dag, sier Dzenan Bukva, som sitter bak spakene i kontrollrommet – selve hjertet av fabrikken.

Han har vært med på produksjonen av Glasopor på Onsøy i Fredrikstad siden starten i 2011. Tidligere jobbet han flere år ved gjenvinningsanlegget, som ligger vegg i vegg, og var raskt frampå for å sikre seg plass på den nye fabrikken.

– Jeg kjente godt til anleggene her og var veldig interessert i det nye produktet vi skulle i gang med, forteller Dzenan.

Han er én av 12 personer som jobber skift for å produsere Glasopor – døgnet rundt, alle dagene i året.

Bli med på innsiden av fabrikken.

Glasopor - fra glass til godt grunnlag

Her inne i kontrollrommet har de full oversikt over produksjonen av Glasopor. Alt logges, veies og kontrollers kontinuerlig gjennom skiftet.

­– I dag var det full fart ute, sier kollega Pål Halvorsen i det han presenterer seg. Han har nettopp sendt en kunde av sted med et større lass på 40 store sekker med Glasopor – og kjøler seg ned med et glass kaldt vann. Ute steker sola godt, og det gjør også varmen på fabrikkbåndet, som de har under oppsikt gjennom en stor glassvegg i front av rommet.

De to jobber i samme skift og har gjort det i en årrekke.

LES OGSÅ: Komplisert vei reddet av Glasopor

Slik lages Glasopor

Pål tar på seg hjelmen igjen for å følge opp rutinene ute, mens Dzenan leder vei inn til selve produksjonsbåndet – det er tid for nok en kvalitetskontroll på skiftet hans.

– Nå skal jeg fylle en bøtte med varer som kommer rett fra båndet. Det skal veies og måles, slik at vi er sikre på at alt flyter som det skal. Produktet som kommer ut må være av topp kvalitet, forklarer han.

Ut av ovnene har Glasopor-skumglasset en temperatur på 400 grader. Stykkene kjøles ned, før stikkprøvene blir med til veiing og måling i et siderom til kontrollrommet.

– Det er den lette vekten som er Glasopor sin største styrke, sier Dzenan mens han noterer resultatene i loggen. Dette er viktig for å kvalitetssikre produktet, så han sjekker flere ganger at vekten er helt optimal.

­– Den var tilnærmet perfekt, fastslår han, og måler en del av stykkene med linjal for å bekrefte at de har den riktige tykkelsen.

De ferdige Glasopor-bitene skal være rundt 6 centimeter tykke. Stykkene tar han med seg ut og plasserer tilbake på samlebåndet, slik at de ender i haugen på utsiden.

På gjenvinningsanlegget ved siden av tar det ikke mange minuttene før glasset blir renset, sortert og finknust til glassmelet som brukes i Glasopor. De har fem store siloer, som hver kan fylles med 90 tonn finknust glass. Tre av siloene er glass som skal fraktes til Skjåk, mens de to andre brukes til anlegget her.

Glassforbruket er på tre tonn glass i timen – 24 tonn glass per skift – og det blir til omtrent 400 kubikkmeter med Glasopor daglig.

SE VIDEO: Slik lages Glasopor

Slik lagres Glasopor

– Jeg tror ikke vi har tømt lageret. Selv om det har vært hektiske perioder, som har tatt et stort jafs, har jeg aldri sett at den haugen har blitt tom, sier Dzenan.

Han sikter til den store plassen på utsiden av anlegget. Ut hit føres de ferdige bitene med Glasopor, og legger seg i flere store fjell utover utelageret. Gutta i bua velger hvor de nyeste bitene skal legge seg ved å styre på selve samlebåndet. Rasvinkelen på 45 grader sørger for at det ferdige produktet lagres stabilt i høyden.

Pål er tilbake i kontrollrommet, og følger opp måleinstrumentene sammen med Dzenan. De gikk på vakt tidlig, klokkka 05.45, og har en kort time før den blir 14 – da tar neste par over deres oppgaver for dagen i produksjonen av Glasopor.

– I fjor sommer var det en periode hvor det kom 28 vogntog om dagen for å hente varer. Da var det fart her, forklarer Pål. Nå merker de et stabilt trykk gjennom nesten hele året, og det er heller ikke den store forskjellen på årstidene.

– Haugen på utsiden ble ikke noe større i vinter – selv om det merkes at graveprosjektene ikke er like mange når det er frost og tele, forklarer de.

Lagringskapasiteten ute har god plass til over 50.000 kubikkmeter med Glasopor, og med den enorme produksjonsfrekvensen som de leverer nå, blir den aldri tom.

Imponerende driftstid

– Gutta her gjør en imponerende jobb, sier Jens Erik Jansen. Han er produksjonsleder ved anlegget, som har en driftstid tett opptil 96 prosent.

– Det er ekstremt bra, og jeg liker å tro at vi er en av landets mest effektive fabrikker. Vi har økt produksjonen av Glasopor hvert eneste år her, sier han.

Jens er innom kontrollrommet en kort tur, og han forsvarer besøket med at han må sjekke at Pål og Dzenan smiler pent til fotografen.

Siden produksjonsstarten i 2011 har fabrikken kjørt seg godt inn. Gjenvinningsanlegget er inne i siste faste før det skal erstattes med nye og toppmoderne fasiliteter, noen kilometer unna på Øra. Da må produksjonsrutinene endres, og det finknuste glasset må kjøres til Onsøy med vogntogn.

– Vi vil aldri klare 100 prosent driftstid, men det er heller ikke meningen. Det som er utfordringen med maskiner er at det vil dukke opp noe uforutsett. Men grunnen til at produksjonsmengden vår er såpass stor, er at vi er smarte når det gjelder å planlegge vedlikehold – vi samler opp alt som må gjøres, forklarer produksjonslederen, før han fortsetter sin inspeksjonsrunde.

Dzenan og Pål har ikke mange minuttene igjen av skiftet, og noterer ferdig loggen før neste par tar over produksjonen.

8. juni 2018