Glasopors lette vekt og formstabile egenskaper fungerer ypperlig til å forme grønne tak, mener de som har laget takhagen på The Hub.
Det var firmaet Blomstertak AS som sto for installasjonen av det 50 centimeter tykke grønne taket på The Hub. Taket er konstruert slik at det kan håndtere over 100 liter vann per kvadratmeter, og kan dermed holde igjen 2 000 tonn med vann.
Glasopor ble en avgjørende brikke under sedumtaket.
– En veldig bra løsning og et anvendelig produkt, forklarer daglig leder og gründer i Blomstertak AS, Øistein Kvarme.
– Glasopor er bra til å fylle opp taket slik at vi kan forme det slik vi ønsker. Det er det letteste materialet jeg har vært borti, og det er viktig ettersom ingen vil ha mer vekt på taket enn nødvendig.
– Det er også formstabilt, slik at det fungerer godt til å forme terrenget rundt kasser og andre oppstikk som er på taket. Det gir et fint landskapspreg til det grønne taket, sier Kvarme.
LES OGSÅ: På toppen av The Hub dyrker de ureiste råvarer
Grønne tak-markedet vokser
I fjor la Blomstertak 25 000 kvadratmeter med grønne tak rundt om i hele Norge. I år forventer de at de ender på rundt 40 000 kvadratmeter, og markedet vil bare vokse, mener Kvarme.
– Vi vokser så fort vi bare klarer, og må takke nei til flere oppdrag i privatmarkedet, sier han.
Selskapet, som holder til i Ås, er siden etableringen i 2011 blitt en viktig aktør i det norske markedet.
Trend til Norge
Grønne tak har siden 80-tallet vært en vanlig løsning i Tyskland, der byggeiere må betale en vannavgift for alt vann som forlater tomten.
I USA kler de fasadene grønne, for å unngå «urban heating».
– Denne trenden ser vi nå i Norge, mener Kvarme, som forteller om et stort skifte i den norske byggenæringen.
– En sommerdag i en by som Oslo blir det mye varmere midt i sentrum enn utenfor bygryta. Grønne tak og planter har en avkjølende effekt for en stor by, fastslår Øistein Kvarme, daglig leder i Blomstertak AS.
Les mer om fordelene ved å bruke Glasopor til grønne tak
Glasopor skumglass drenerer og isolerer, noe som i kombinasjon med lav vekt gjør at det er godt egnet til forming av terreng på grønne tak.
Slik fungerer et grønt tak
- Klimaendringer og mer regn gjør at og overvann blir en utfordring. Særlig i byene hvor man bygger tettere og mer vann skal ned i de samme rørene.
- Det stilles nå krav til at nybygg skal håndtere overvann på egen tomt. Grønne tak i byer blir en viktig brikke for å forebygge flom.
- Et grønt tak skal holde tilbake vann og være flomforsinkende ved at vannet bruker lenger tid på å komme ned i avløpsrørene. Dermed unngår man overbelastning.
- Styrtregn varer som regel ikke mer enn opptil 15 minutter, og det grønne taket vil holde igjen vannet før det slippes ned i rørsystemet.