Nye Mosjøen videregående skole - Dronefoto: Consto

Glasopor som «flytende fundament» på Nye Mosjøen videregående skole

Nordland fylkeskommune og totalentreprenør Consto AS måtte være innovative da peling ikke lot seg gjøre for å bygge Nye Mosjøen videregående skole. Svaret ble Glasopor og kompensert fundamentering på de svært ustabile massene – et slags «flytende fundament».

Planlagt grunnarbeid utfordret – prøvepeling fant ikke bunnen

I sommer startet grunnarbeidene for den nye Mosjøen videregående skole på Kippermoen, men prosjektet møtte raskt på utfordringer. Under prøvepelingen ble det oppdaget at de underliggende massene ikke ga tilstrekkelig friksjon, og bunn ble ikke funnet selv ved 70 meters dybde. Dette førte til at den opprinnelige planen om peling måtte skrinlegges, noe som krevde en alternativ løsning for å sikre stabilitet.

Kompensert fundamentering med Glasopor skumglass ble løsningen da grunnforholdene viste seg å være svært utfordrende. Foto: Consto
Kompensert fundamentering med Glasopor skumglass ble løsningen da grunnforholdene viste seg å være svært utfordrende. Foto: Consto

Asle Bjørnerås, Anleggsleder i Consto sier at:

– Når det ble bekreftet at peling måtte skrinlegges, måtte vi raskt vurdere alternative fundamenteringsløsninger. Kompensert fundamentering med masseutskiftning ble da løsningen. Tatt i betraktning grunnforholdene måtte vi finne en løsning som tilbakeførte minst mulig vekt. Da falt valget på Glasopor, i samråd med geotekniker.

Glasopor er løsningen som gir oppdrift og stabilitet

Prosjektleder Tom Grønnslett fra Nordland fylkeskommune (NFK) og totalentreprenøren Consto AS måtte finne en innovativ tilnærming for å fortsette prosjektet. Consto og deres rådgivere fant ut det beste svaret var Glasopor – et produkt med eksepsjonelt lav vekt og høy stabilitet. Ved å erstatte 10.000 kubikkmeter tradisjonell fyllmasse med Glasopor, som har en bulkvekt på kun 180 kilo per kubikkmeter, kunne bygget fundamenteres direkte uten fare for store setninger.

– Vi valgte Glasopor fordi produktets lave vekt og høye stabilitet muliggjør bygging på vanskelige grunnforhold, sier Grønnslett.

Han beskriver denne metoden som å bygge et «flytende fundament», der Glasopor skaper en oppdriftseffekt som reduserer belastningen på de ustabile massene.

Asle Bjørnerås i Consto påpeker:

– For grunnentreprenør Magne Opland AS er Glasopor i dette omfang, det vil si rundt 10.000m3, en ny erfaring. Glasopor fremstår som et stabilt og godt produkt å arbeide med og i.

Rundt 10.000m3 legges ut som fundament til den nye skolen på Kippermoen. Dronefoto: Consto
Rundt 10.000m3 legges ut som fundament til den nye skolen på Kippermoen. Dronefoto: Consto

En bærekraftig og praktisk løsning

Glasopor er kjent for sine unike egenskaper: Det består av 80 prosent innkapslet luft og 20 prosent resirkulert glass, noe som gjør det til et bærekraftig alternativ med lav miljøpåvirkning. Den lave vekten gir også lavere transportkostnader og større fleksibilitet i byggeprosjekter.

Grønnslett trekker paralleller til et stivt båtskrog som gir stabilitet og hindrer ujevnheter i underlaget.

– Når vi legger inn Glasopor, får vi en totaltyngde som grunnen tåler. Vi lar betongplattformen sette seg før vi fortsetter, noe som sikrer minimalt med setninger, forklarer han.

Byggearbeidet kan fortsette gjennom vinteren

Magne Opland AS fikk nye erfaringer da de måtte bruke Glasopor skumglass på Nye Mosjøen videregående skole. Foto: Consto
Magne Opland AS fikk nye erfaringer da de måtte bruke Glasopor skumglass på Nye Mosjøen videregående skole. Foto: Consto

Underentreprenør på grunnarbeidene til den nye videregående skolen er Magne Opland AS. De har startet oppfyllingen med fyllmasse av Glasopor.

Magne Opland i Magne Opland AS er fornøyd med løsningen som er valgt og kan konstatere at:

– Logistikkmessig har det fungert godt til tross for at det har vært store mengder som skal på plass. Mottak og bearbeidelse av slike lette masser var nytt, men har alt i alt gått stort sett greit. Tilkomster i massene, og grøfter for andre underentreprenører har vært krevende, men samtidig gitt ny lærdom.

Til tross for den nødvendige omleggingen i byggeprosessen, som har medført en forsinkelse, er planen at grunn- og betongarbeidene skal pågå gjennom vinteren 2024/2025. Bygget forventes å reise seg i løpet av våren/sommeren 2025, og skolen skal være klar til skolestart 2027/28.

Glasopor er stolte av å bidra til å gjøre prosjekter som nye Mosjøen videregående skole mulig, selv på utfordrende grunnforhold. Med sine unike egenskaper sikrer Glasopor en trygg og holdbar løsning for fremtidens skolebygg.

Saken ble først omtalt i Helgelendingen 24/10-2024 med tittelen «Nye MVS skal flyte som en båt»

FAKTA OM NYE MOSJØEN VIDEREGÅENDE SKOLE:

Tre studiesteder, Sentrum, Kippermoen og MRK-Senteret, skal samlokaliseres i et nytt og moderne skolebygg.
– Arealramme: 14.500 kvadratmeter
– Prosjektramme: 1,160 milliarder 2023-kroner
– Beliggenhet: Tomta til gamle Kippermoen ungdomsskole
– Kapasitet: 725 elevplasser og 150 ansatte
– Ferdigstillelse: Planlagt til skolestart 2027/28

27. november 2024