Svein Lund ved transportbåndet på fabrikken i Skjåk

10-20+ er sterkere og mer stabil sier utviklingssjefen

På Glasopors fabrikk i Skjåk i Gudbrandsdalen møter vi Svein Lund som straks skal vise nyheten 10-20+. Det var her i Skjåk han grunnla dette industrieventyret for over 20 år siden. Omgitt av elver og fjell ligger produksjonsanlegget der gjenbruk har vært en rød tråd hele veien.

For 20 år siden startet Svein Lund industrieventyret Glasopor her i Skjåk. Nå lanserer utviklingssjefen et sterkere og mer stabilt lettfyllingsmateriale etter mange års utvikling. Foto: TUM Studio
For 20 år siden startet Svein Lund industrieventyret Glasopor her i Skjåk. Nå lanserer utviklingssjefen et sterkere og mer stabilt lettfyllingsmateriale etter mange års utvikling. Foto: TUM Studio

– Alt her er resirkulert! Kontorbygget sto tidligere på Filipstad i Oslo, mens maskinhallen opprinnelig sto på Lillestrøm, forteller han engasjert mens han viser rundt på arbeidsplassen som han selv startet opp her i hjembygda si tilbake i 2002.

Det hele startet da den tidligere byggmesteren begynte å slite med ryggen, og sluttet i byggebransjen for å starte opp Glasopor. Tidligere fungerte Svein som både fabrikksjef og utviklingssjef, men han har nå trappet ned til å være utviklingssjef på heltid.

Siden starten har Glasopor vokst fra å være en liten gründerbedrift, til en markedsledende millionbutikk som omsatte for over 140 millioner kroner i 2022. Hele veien har miljø og bærekraft stått i fokus, noe som har resultert i en rekke priser.

Lanserer mindre, sterkere og mer stabil Glasopor

Svein forteller at innovasjon og utvikling av nye produkter, markeder og teknologi har pågått kontinuerlig i over 20 år.

<yoastmark class=

– Utviklingen av vårt nyeste produkt 10-20+ har også tatt mange år, med sterk bistand fra fabrikkens ansatte. Sintef har også vært med på testprosedyrer for at produktet skal holde mål for våre kunder.

– 10-20+ kommer i mindre biter, så den er enklere å legge ut og arbeide med, og egner seg dessuten godt til blåsebil. Produktet har alle de samme fordelene som vår 10-60, men har bedre stabilitet og styrke, forklarer utviklingssjefen mens han viser fram nyheten.

Det gjør at 10-20+ passer ypperlig til å kombinere som et forsterkningslag eller omfyllingsmasse sammen med Glasopor 10-60.

– Vi startet den reelle produksjonen nå i høst, så utover vinteren starter salget og leveransene for fullt. Foto: TUM Studio
– Vi startet den reelle produksjonen nå i høst, så utover vinteren starter salget og leveransene for fullt. Foto: TUM Studio

– Nye 10-20+ egner seg veldig bra til både VA-prosjekter og virkelig tunge bygg. Videre vil det være godt egnet i samferdselsprosjekter i kombinasjon med vår 10-60. 10-20+ tåler også gravemaskinbelter svært godt i prosessen med å legge ut og komprimere produktet, noe som medfører lite svinn på byggeplass, poengterer han.

LES OGSÅ: Lansering av Glasopor 10-20+: Gjør bygging med skumglass enda sterkere

Svein forteller at de startet en stor prøveproduksjon i fjor, som har vært vellykket.

– Vi startet den reelle produksjonen nå i høst, så utover vinteren igansettes salget og leveransene for fullt, forteller han fornøyd.

Gjenvunnet glass på lokal vannkraft

Glasopor blir produsert av 100 prosent resirkulert emballasjeglass fra husholdninger i hele Norge. Skumglasset består av 20 prosent glass og 80 prosent luft, som gjør det til markedets letteste og mest miljøvennlige lettfylling.

På fabrikken i Skjåk produserer de Glasopor av gjenvunnet embalasjeglass på lokal vannkraft. Foto: TUM Studio

På fabrikken i Skjåk produserer de Glasopor av gjenvunnet embalasjeglass på lokal vannkraft. Foto: TUM Studio– Glasopor er laget av gjenvunnet emballasjeglass på lokal vannkraft. Det gjelder også 10-20+. I 2016 bygde vi om fabrikken her til el-drift med sertifisert, kortreist strøm. Det var et stort risikoprosjekt å bytte ut de store gassovnene med elektriske ovner, som ikke fantes i så store størrelser på den tiden.

– Men resultatet var bedre enn forventet: I tillegg til å kutte alle CO2-utslipp helt, så reduserte vi energibruken med 30 prosent.

Tidligere var det fineste og mest nedknuste glasset som Glasopor produseres av sett på som et problem, fordi det ikke er mulig å bruke det til å produsere ny glassemballasje. Men med utviklingen av Glasopor kunne dette materialet i stedet komme til stor nytte og løse utfordrende byggeprosjekter.

LES OGSÅ: 50.000 m³ skumglass av resirkulert glass sikrer god grunn under nye Drammen sykehus

– Det fine glasspulveret tilsettes en aktivator som gjør at det dannes luftbobler når det bakes på høy temperatur, forklarer utviklingssjefen. Foto: TUM Studio
– Det fine glasspulveret tilsettes en aktivator som gjør at det dannes luftbobler når det bakes på høy temperatur, forklarer utviklingssjefen. Foto: TUM Studio

Teknologien veletablert

– Vår teknologi foredler søppel, som ellers ikke kan brukes, til en ypperlig vare. Det fine glasspulveret tilsettes en aktivator som gjør at det dannes luftbobler når det bakes på høy temperatur, forteller han inne i den automatiserte fabrikken.

Skumglasset som produseres her er både lett, stabilt, drenerende, isolerende og kostnadseffektivt, og gjør det lettere å bygge under tøffe forhold.

<yoastmark class=

– Vi er på mange måter den ultimate miljøbedrift, men det har tatt mange år å overbevise kundene om produktet. Vi var nok litt tidlig ute med denne type produkt i 2002 – kanskje 10 år for tidlig.

Gjennombruddet begynte å komme fra 2006 da Sirkel Materialgjenvinning (tidligere Norsk Glassgjenvinning) kjøpte seg inn i Glasopor. De har kontrakt med alle Norges kommuner om innsamling av glass- og metallemballasje, .

Sirkel tok senere over Glasopor i 2012, før de solgte det videre til finske Foamit Group Oy i 2021. Glasopor har fortsatt et tett samarbeid med Sirkel om innkjøp av glassråstoff.

– Nå derimot gjør nesten alle dette, og vi ser denne modellen med innsamling av glassemballasje og produksjon av skumglass i store deler av verden, avslutter Svein.

Artikkel produsert av TUM Studio

 

Mer som dette? Abonner på nyhetsbrev

5. november 2023