For 5 år siden tok samboerparet Ingrid Blessom og Vegard Hunderi fra Vågå på seg et prosjekt som ved første øyekast virket umulig. Men så snart de fant ut hvordan de skulle sikre et godt fundament, ble de kvitt sin største bekymring.
Den gamle Sorenskriver-gården i Vågå, er et tømmerbygg fra 1750. Uleberg som stedet heter, ble fredet i 1923. Den var da blant de første husene som ble fredet i Norge. Men selv om det var flott da det var nytt, har gården bare stått og forfalt siden den gang. Blessom forsto at hvis familiearven etter tipp-oldefaren hennes skulle reddes, var det nå eller aldri. Sammen med samboeren kjøpte hun derfor arvingene ut i 2020.
– Da vi overtok, fikk vi virkelig sett hvor forferdelig dårlig stand gården var i. Da virket det nesten som et umulig prosjekt, og jeg tvilte da selv på om det kunne reddes, sier Ingrid Blessom.
Over 100 år gamle hus er bygget på en slik måte at fukt kan bli et tilbakevendende problem om man ikke finner løsninger som varer. Mens samboerparet tenkte på dette, fikk de en hyggelig henvendelse fra Glasopor-fabrikken som kunne fortelle at de hadde et nytt og supert produkt som passet prosjektet. Blessom fikk presentert en løsning hvor en blåsebil kunne blåse Glasopor 10-20+ skumglass ned i gulvene.

Beste løsning for det fredede huset
– Dette var jo helt perfekt. Når det gjelder alternative løsninger, kunne vi faktisk ikke ha hatt noe annet.
Når det gjelder fredede hus, kan man ikke gjøre akkurat som man vil heller. Men Blessom har imidlertid gode erfaringer med nettopp dette, og ville faktisk ikke ha kjøpt stedet om det ikke var fredet.
Hun forteller at svillstokker med råte måtte skiftes aller først, for å unngå at de fortsetter å råtne. Når treverket er tørt og i god stand, opprettholder skumglasset dette til evig tid. For dette er vesentlig, forteller Blessom:
– Glasopor er drenerende og holder ikke på fuktighet. Det klart vanskeligste på gamle hus er fundamentet. For tak og vegg, finnes det flere løsninger, men akkurat fundamentet er vanskelig på grunn av vann og frost. Å få til en skikkelig løsning der, er avgjørende. Man ønsker jo å restaurere for evigheten. Da hjelper det lite om problemene dukker opp om noen tiår igjen.
I tillegg til huset, har et teknisk rom i et lite bygg fem meter fra hovedhuset også fått Glasopor i gulvet.
Bevaringsprosjektet har blitt TV-underholdning
Prosjekt Uleberg virket såpass ambisiøst at tv-selskapet Fotspor film har fulgt dem en stund. Gjengen som hadde «Tid for hjem», har gått i gang med en serie som heter «Nytt liv i gamle hus». Nå er sesong 2 av Norges første TV-program for å restaurere gamle hus underveis. Den har til nå vært tilgjengelig på strømmetjenesten Altibox X, men Blessom forteller entusiastisk at TV-serien blir å se på NRK, SVT og DR2 også. Serien spinner videre på den kjempeinteressen det er å ta vare på hus.

– Restaurering av gamle hus er nå veldig populært og jeg tror mange leter etter enkle, men samtidig gode løsninger for å få det til. Og nettopp det tror jeg er utslagsgivende for om man tør å gå i gang med et restaureringsprosjekt. Utfordringen med slike gamle hus, er å få det varmt nok og godt nok isolert.
Fra leire til Glasopor
– Gulvene her var fylt med leire, som vi gjennom en hel sommer spadde ut med håndmakt og trillebår.
Blessom, som har restaurert gamle hus tidligere, var ikke i tvil om at Glasopor var den eneste riktige løsningen. Men denne gangen førte produktutviklingen til at jobben ble gjort enda raskere enn på hennes tidligere prosjekter. Løsningen ble nå en blåsebil som effektivt la Glasopor skumglass på plass mellom bjelkelagene i gulvet.

– Dette var rett og slett skikkelig gøy. Her hadde vi brukt månedsvis på å spa ut leire i trillebår. Og så var Glasopor skumglass blåst på plass i løpet av to timer. Den kontrasten bragte frem noen følelser hos meg. Det var som en bør på 10.000 kg slapp, da skumglasset kom på plass i gulvet.
I tillegg til gleden over å gjøre jobben, lå det naturligvis noe
dypere her. For som nevnt, er grunnmuren på gamle bygg en av de største utfordringene for å få til en varig løsning.
Hva har samboerparet gjort på Uleberg?
Den 20. februar i år blåste samboerparet Glasopor skumglass ned i gulvet. Med en grunnflate på omtrent 100 kvadratmeter, gikk det med omtrent 50 kubikkmeter med Glasopor.
Da Blessom restaurerte slektsgården på Nordre Blessom i 2005, brukte de også Glasopor. Men at det kunne blåses inn denne gangen, hadde hun ikke sett for seg.
– Det var jo ekstremt enkelt.
Blessom forteller at Vågå er det stedet i landet med høyest konsentrasjon av fredede bygg. Og akkurat som henne selv, bruker de andre eierne av fredede hus, som regel også Glasopor på samme måten.
– Bruk av andre produkter som trekker vann, kan ende i katastrofe. For ofte er det litt vann i grunnen, som man ikke blir kvitt, selv om man har drenert godt. Med en annen løsning skyver man bare problemet litt frem i tid.
Blessom forteller at neste steg blir å legge gulv oppå det innblåste skumglasset. Først blir det sponplater med vannbåren varme, deretter et stilig heltregulv.
– Jeg brenner voldsomt for bygningsarv og håper jeg kan inspirere andre til å ta vare på, istedenfor bare å bygge nytt. De mest miljøvennlige husene, er tross alt de som ikke bygges, avslutter Ingrid Blessom fra Vågå.