I en verden som i økende grad fokuserer på løsninger for sirkulær økonomi og karbonnøytralitet, spiller den tradisjonelle glassflasken en overordnet rolle. Enten det brukes i emballasje, konstruksjon eller teknologi, er glass overalt. Hvordan vi håndterer livssyklusen kan utgjøre en stor forskjell.
Å velge resirkulert glass gjort om til biter, også kjent som cullet, fremfor jomfruelige råvarer er ikke bare et miljøkrav, men også et forretningssmart grep for glassindustrien.
Produksjon kan resultere i CO₂e-besparelser på opptil 580 kg per tonn resirkulert glass brukt
Jomfruelig glass mot resirkulert glass: En sammenligning av karbonutslipp
Å produsere nytt glass fra jomfruelige råvarer som sand, soda og kalkstein er energikrevende. Prosessen krever smelting av disse råvarene ved temperaturer som overstiger 1500 °C. Dette forbruker store mengder fossilt brensel og frigjør betydelige karbonutslipp. I motsetning til dette, reduserer bruk av cullet dramatisk energien som trengs i smelteprosessen, siden glass smelter ved en lavere temperatur enn råkomponentene.
I følge British Glass kan inkludering av cullet i produksjonen resultere i CO₂e-besparelser på opptil 580 kg per tonn resirkulert glass brukt. Det nøyaktige tallet vil variere avhengig av systemgrenser og fabrikkspesifikke faktorer. Disse besparelsene kommer ikke bare fra redusert drivstoffbruk. De kommer også fra unngåtte utslipp knyttet til utvinning og transport av jomfruelige materialer. Og selv om utslipp av karbondioksid spiller hovedrollen her, bør dette faktum ikke glemmes: også luftforurensning reduseres med 20 % og vannforurensning reduseres med 50 %.
En eldre, men fortsatt referert livssyklusvurdering (LCA) av Enviros, bestilt av British Glass, illustrerer ytterligere karbonfordelen med resirkulert glass over flere stadier av produksjonen. Selv om nyere LCA-er vil bidra til å oppdatere tallene, er trenden fortsatt klar: cullet overgår konsekvent jomfruelige materialer når det gjelder miljøpåvirkning.
Cullet: energi spart, ressurser spart, kostnadskutt – en sann vinn-vinn både for produsenten og forbrukeren.
– Henry Rawstorne, Account Manager, Foamit Group
I tillegg til utslippsreduksjoner: hele spekteret av fordeler
Energisparing og utslippsreduksjoner er bare en del av historien. Bruk av cullet hjelper også på å:
- Redusere slitasje på ovner og forlenge utstyrets levetid.
- Senke råvarekostnader, spesielt i regioner med etablerte glassgjenvinningssystemer.
- Minimere deponiavfallet, holde verdifullt materiale i sirkulasjon.
Dessuten har den europeiske glassindustrien omfavnet resirkulert innhold som en nøkkelstrategi for å nå netto-null innen 2050, som skissert i veikartet for den britiske glasssektoren. Denne strategien er avhengig av å øke tilgjengeligheten av cullet og forbedre innsamlings- og sorteringsinfrastrukturen.
Skumglassproduksjon er sirkulærøkonomi i praksis
Mens mye av det offentlige fokuset er på resirkulering av flaske-til-flaske, kommer en stor del av post-forbruker- og industriglass ikke tilbake til emballasje. Det er der skumglass trer inn som en joker.
Produsert av resirkulert glass, er skumglass et lett, porøst materiale som brukes til termisk isolasjon, dreneringslag og geotekniske applikasjoner. Ved å gjøre ellers ikke-resirkulerbart glassavfall til et høyverdig konstruksjonsmateriale, bidrar skumglass til å slutte sirkelen i glassets livssyklus.
LES OGSÅ: Slik produseres Glasopor døgnet rundt
Hos Foamit Group tror vi at hvert glassfragment har verdi. Ved å kombinere tradisjonell cullet-bruk i glassindustrien med innovative applikasjoner som skumglass, kan vi sørge for at glass aldri blir avfall igjen.
Skumglass hjelper til med å slutte sirkelen i glassets livssyklus.
LES OGSÅ: Nytt liv for glass gjennom Foamit Groups bærekraftsarbeid i 2024
Glass fortjener et nytt liv
Bevisene er klare: resirkulering av glass er ikke bare «verdt det» – det er viktig. Fra å redusere karbonutslipp til å muliggjøre smart gjenbruk gjennom produkter som skumglass, har grunnlaget for å holde glass i sirkelen aldri vært sterkere. Ettersom glassindustrien beveger seg mot en sirkulær fremtid med lavt karbon, er ikke resirkulert glass et kompromiss – det er løsningen.
Kilder brukt i denne artikkelen er:
https://www.britglass.org.uk/net-zero-progress-update-2024
https://www.ctc-n.org/technology-library/recycling/glass-recycling
https://www.repository.cam.ac.uk/bitstream/handle/1810/318154/Glass_paper_review_3_clean.pdf