Ny tørkeovn

Ny tørkeovn på strøm: Glasopor tar et kjempeskritt mot full elektrifisering

Det er en omfattende prosess når Glasopors skumglassfabrikk på Onsøy i Fredrikstad skal doble produksjonskapasiteten. I månedsskiftet mars/ april var det høy aktivitet ved Glasopor sin fabrikk i Onsøy. Da ble en helt ny tørkeovn løftet inn i eksisterende lokaler, klar til å erstatte den gamle gassdrevne løsningen.

Med denne installasjonen har selskapet tatt et viktig steg mot å kutte all gassbruk i tørkeprosessen – og samtidig lagt til rette for en dobling av produksjonskapasiteten samtidig som utslipp kuttes.

– Resultatet blir betydelige kutt i energiforbruk og CO₂-utslipp – og et viktig skritt mot en fullt elektrifisert fabrikk, forteller administrerende direktør i Glasopor, Truls Børresen.

Komplisert arbeid
Store moduler måtte heises og manøvreres gjennom trange åpninger. Foto: TUM Studio

LES OGSÅ: Foamit Group fordobler produksjonskapasiteten for skumglass på Glasopor-fabrikken i Onsøy

Tørkeovn kritisk ledd i produksjonen

Prosjektleder Espen Sandsdalen i Glasopor. Foto: TUM Studio
Prosjektleder Espen Sandsdalen i Glasopor. Foto: TUM Studio

Tørken er et av de mest sentrale leddene i Glasopors verdikjede. Alt resirkulert glass som skal bli til skumglass ved både Onsøy-fabrikken og søsterfabrikken i Skjåk, må gjennom tørkeprosessen før videre maling og oppvarming i ovnene.

For å gjøre selve omleggingen mulig, stanset Glasopor råvareproduksjonen en periode i mars, slik at den gamle tørkeovnen kunne demonteres og den nye løftes inn.

– Vi fylte opp alle lagre med ferdig tørket og malt glass, slik at produksjonen av skumglass kunne fortsette en stund selv om råvarelinjen sto stille, forteller prosjektleder Espen Sandsdalen.

Like fullt ble en kortvarig produksjonsstans uunngåelig under selve montasjen.

 

Dronebilde av innheising av filtermodul
Den kompliserte monteringen krevde nøye planlegging og at fabrikkområdet måtte sperres den dagen filtermodulen ble heiset inn i bygget.

– Dette var et stort inngrep som krevde nøye planlegging. Nå som alt er på plass, kan tørkeovnen forsyne både Onsøy og Skjåk med råvarer som er helt fri for fukt, sier Sandsdalen.

Fra gass til elektrisk varme og overskuddsvarme som bonus

Truls Børresen foran ovn med Glasopor på Onsøy
Truls Børresen, administrerende direktør i Glasopor

I den gamle tørkeovnen ble det årlig brukt store mengder gass (LPG). Den nye tørkeovnen, som nå er installert, vil kjøres helt uten fossilt brensel. Målet er at Glasopor skal kunne drive tørkeprosessen med så lite energi som mulig, ved at man henter store deler av varmebehovet fra kjølesonene i sine elektriske skumglassovner.

– Vi sier litt fleipende at vi tidligere slapp overskuddsvarmen rett ut gjennom taket. Nå utnytter vi den i tørkeprosessen, forklarer Børresen.

Målet er at fire elektriske ovner skal gi nok overskuddsvarme til størstedelen av tørkebehovet. Om én eller flere ovner står stille, hentes nødvendig energi fra øvrig strømforsyning.

– Vi er først i verden, så vidt vi vet, til å gjøre dette i full skala for skumglass. Klarer vi å kutte bruken av gass med 70–80 prosent eller mer, er det en kjempesuksess både kommersielt og for miljøet, sier Børresen.

Stor logistikkoperasjon med kort tidsramme

Fornøyd fabrikksjef
Fabrikksjef Svend Aage Larsen kan fornøyd konstatere at den mest utfordrende modulen kommer inn i bygget. Foto: TUM Studio

Installeringen av tørkeovnen og et nytt filtersystem var et komplisert prosjekt, ettersom anlegget skulle bygges inn i eksisterende fabrikk. Store moduler og stålkonstruksjoner måtte manøvreres gjennom trange åpninger og heises på plass i flere etasjer.

– Det har vært et tidskrevende puslespill å få modulene inn i riktig rekkefølge. Vi hadde kun noen få uker fra demontering av den gamle tørkeovnen til montering av den nye, forteller fabrikksjef Svend Aage Larsen.

Selve hovedkomponentene ankom i semitrailere fortløpende i mars, og teamet jobbet på spreng med å rigge og montere stålkonstruksjonene.

– Montering, oppkobling og testing har gått i høyt tempo. Planen er å kunne starte tørking i begynnelsen av påsken og testproduksjon av råvarer umiddelbart gjennom påsken, sa Larsen like før påske.

Moderne filterteknologi reduserer støvutslipp fra tørkeovn

Innheising med kranbil av filtermodul til ny tørkeovn
Den kompliserte monteringen krevde nøye planlegging og at fabrikkområdet måtte sperres den dagen filtermodulen ble heiset inn i bygget.

Et viktig grep i prosjektet har vært en ny filterløsning som sikrer at store luftmengder renses i et posefilter før de slippes ut.

– Både tørkeovnen og ovnene får nå avtrekket sitt renset i et topp moderne filtersystem. Dermed reduserer vi støvutslipp ytterligere og sikrer et enda bedre lokalmiljø, forteller Sandsdalen.

De nye filterkravene blir stadig strengere, og Glasopor forventer at anlegget vil ligge godt under tillatte utslippsgrenser.

Ferdig til sommeren – og klar for videre vekst

Den nye tørkeovnen er et av de første store stegene på veien mot full elektrifisering ved Onsøy-fabrikken. I mai installeres to nye elektriske ovner, og på sikt skal også de to eksisterende gassovnene elektrifiseres.

– Dette handler om å nå Glasopor sitt mål om å bli hundre prosent fossilfri. Samtidig øker vi kapasiteten vesentlig, sier Børresen.

Med tørkeovnen og ovnene på plass og i drift, kan Onsøy doble dagens produksjon – og samtidig senke klimagassutslippene. Overgangen til overskuddsvarme og mer effektiv energistyring ventes å redusere CO₂-avtrykket betydelig.

– Vi anser dette som en investering i fremtiden. Med ny tørkeovn og ren elektrisk drift blir Glasopor enda bedre posisjonert for å levere bærekraftige byggematerialer i både Norge og resten av Norden, avslutter fabrikksjef Svend Aage Larsen.

LES OGSÅ: Glasopor dobler produksjonen og reduserer utslippene med 87 prosent

2. mai 2025