gravemaskin

Godt å jobbe med Glasopor

På Solkollen i Sandefjord har geoteknikerne vurdert Glasopor som det beste alternativet. Det er maskinførerne glade for – de synes det er godt å jobbe med Glasopor.

En liten spasertur fra vannkanten i Sandefjord, ligger Solkollen. Her er det for øyeblikket stor aktivitet på et område som langsomt omdannes fra byggeplass til boligfelt. Allerede i slutten av august kan de første beboerne flytte inn i sine nye hjem.

– Her skal det bli totalt 83 enheter, fordelt på leiligheter, rekkehus, tomanns– og eneboliger. Det er et relativt stort prosjekt for oss, innrømmer prosjektleder Patrick Cerin Bekkevold fra OBOS Block Watne.

På Solkollen i Sandefjord har geoteknikerne vurdert Glasopor som det beste alternativet
På Solkollen i Sandefjord har geoteknikerne vurdert Glasopor som det beste alternativet
De nye boligene på Solkollen i Sandefjord kommune ligger en god pasning fra idrettspark og en kort spasertur ned til sjøen.

Til tross for at byggingen foregår i et ganske flatt og ukomplisert område, har Glasopor blitt valgt som byggemateriale i to av seks delfelt.

– Vi bruker Glasopor der det er varierende dybde til fjell og bløte masser. På de første delfeltene bygges det 26 enheter, mens på den andre blir det fem. Totalt er det to 6-mannsboliger, en 8-mannsbolig og et rekkehus med tre enheter som har Glasopor i bunnen, forteller Bekkevold.

Maskinførerne er veldig fornøyde med lettvekter

Siden Glasopor veier så lite, har det vært godt egnet til kompensert fundamentering.

– Vi graver 0.9 meter ned og fyller på tilsvarende mengder med Glasopor. Siden vekten skal være lik også etter man setter et bygg oppå, er den lette vekten til skumglasset avgjørende, forklarer Bekkevold.

Glasopor har også blitt benyttet i terrenget, for å kompensere terrengutfyllinger og unngå setninger der terrenget er hevet rundt bygg.

Glasopor brukes til kompensert fundamentering på grunn av varierende grunnforhold
Glasopor brukes til kompensert fundamentering på grunn av varierende grunnforhold
Det er varierende grunnforhold på Solkollen, og Glasopor er godt egnet på flere områder.

– Vi benytter kompensert fundamentering på de byggene vi kan, og peler der det kreves. Tomannsboligen er pelet til fjell og ligger en meter høyere enn rekkehuset. Da har vi fylt opp terrenget mot denne boligen med Glasopor, for å unngå setninger i bygget, forklarer prosjektlederen.

Glasopor ved tilbakefylling mot grunnmur fungerer nemlig isolerende og drenerende, og lav vekt og høy friksjon sørger for lavt jordtrykk mot muren.

Fon Anlegg har engasjert geoteknikere som har regnet på hva og hvor mye av massen som må kompenseres med Glasopor, men det er maskinførerne som har fått gleden av å jobbe med materialet.

– De rapporterer om at det er veldig bra å jobbe med i forhold til andre fyllinger. På grunn av formen setter Glasoporen seg bedre, og triller ikke unna. Fyllingsfoten trenger heller ikke gå så langt ut, siden Glasoporen har så høy rasvinkel. Så maskinførerne er veldig fornøyde, forteller Bekkevold.

Grønn løsning som samtidig er enkelt å jobbe med

Han får støtte fra et annet OBOS Block Watne-prosjekt i samme region, nemlig byggingen av Engersand Havn i Lier. Også her liker man å jobbe med skumglasset.

– Det er enkelt å jobbe med. Lett og stabilt. Vi valgte det også fordi det er bra for miljøet og er et gjenvinningsprodukt, sier prosjektleder Frode Smith.

Maskinførerne synes Glasopor er bra å jobbe med
Maskinførerne synes Glasopor er bra å jobbe med
Store mengder må til, men det bør helst ikke blir for tungt. Skumglasset har en klar fordel ved massekompensering.

Han forteller videre at OBOS Block Watne legger press på at prosjektene skal bli mer klimavennlige. Selskapet har som mål å ta miljøvennlige bygg «et steg videre» – og det blir godt mottatt.

– Det er spennende å tenke grønt, selv om det kan bli dyrere løsninger, legger Smith til.

Husene i Engershavn hører uansett til en høyere prisklasse, siden de ligger i et ettertraktet område rett ved sjøen. Det er en egen liten «by ved fjorden» som blir til, der de 22 nye eneboligene bare er noen av det nye som bygges.

– Enkelte av tomtene ligger kun 80 meter fra vannet. Vi har hatt en del utfordrende masser, med dårlig leirgrunn. Det er her vi har brukt Glasopor under husene, forklarer han.

Sparer på å kutte ut skumplast

Pris har også vært et tema på Solkollen, og der har man funnet ut at det er sluttsummen som teller.

– Selv om Glasopor er et kostbart produkt, ser vi at vi kan spare penger ved å slippe å isolere. Skumglasset har isolerende egenskaper som gjør at vi ikke trenger et sjikt med skumplast under betongplatene, forteller Patrick Cerin Bekkevold.

 

En ru overflate og en kubisk form gjør at det er enkelt å jobbe med Glasopor
En ru overflate og en kubisk form gjør at det er enkelt å jobbe med Glasopor
Ru overflate og kubisk form gjør Glasopor stabilt med en rasvinkel på 45°.

Godt isolerte konstruksjoner i gulv, yttervegger og tak er en del av miljøtiltakene på Solkollen, og en viktig del av driftsplanleggingen i prosjektet. Her blir det også Sedum-dekke på takene, som både sørger for naturlig avrenning i tillegg til å forskjønne området.

– Vi har også fullt fokus på kildesortering, og sørger for å ha mange nok fraksjoner, containere og sekker for å gjøre det mulig, legger Bekkevold til.

OBOS Block Watne ble miljøsertifisert høsten 2019, og valg av byggemetoder, materialer og løsninger tas med hensyn til energi- og miljøperspektivet. Det er ikke bare til glede for alle som jobber med prosjektene, men også de som skal skape et nytt hjem i trivelige – og litt grønnere – omgivelser.

22. mai 2020