Glass fra gjenvinning har så mange fordele at valget var enkelt: Glasopor er lett i vekt, har isolerende egenskaper og reduserer faren for telehiv.

Miljøgate bygges med glass fra gjenvinning

Store deler av Drammen hviler på potensielt ustabil leire. Løsningen ble Glasopor skumglass – laget av glass fra gjenvinning.

Glass fra gjenvinning skal brukes i grunnen i nye Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen, og det er ikke små mengder som går med. Hele 4000 kubikkmeter, tilsvarende 36 trailerlass – eller 1,8 millioner vinflasker til gjenvinning– legges ned i et lag i grunnen. Materialet heter Glasopor, og er det beste granulære byggematerialet for krevende grunnforhold fordi det fungerer både som isolasjon, drenering og stabilisering.

Les også: Slik lages glasopor av glass fra gjenvinning

Fordeler med glass fra gjenvinning

– Det er flere fordeler med Glasopor, sier markeds- og kommunikasjonssjef Gunhild Solberg i moderselskapet Sirkel Materialgjenvinning AS.

Glasopor er lett i vekt, har isolerende egenskaper og reduserer faren for telehiv. Sjekk fordelene med et produkt laget av glass fra gjenvinning.

– Det er veldig lett i vekt, det isolerer og drenerer og det har mye større friksjon enn stein, så det virker stabiliserende.

Glasopor blir laget ved at glass som er levert til gjenvinning men har for dårlig kvalitet til å bli nytt glass, blir malt til små korn og deretter varmet opp slik at det smelter sammen. Ved brå avkjøring krakelerer (sprekker) disse «kakene» til et granulat, og det ferdige produktet.

– Tidligere måtte vi deponere glass av dårlig kvalitet, men nå kan vi gjenbruke alt. Så det er enda en god grunn til å gjenvinne alt glass, sier Solberg.

LES OGSÅ: Bygger motorvei på 18 millioner vinflasker 

Glasopor er lett i vekt, har isolerende egenskaper og reduserer faren for telehiv. Sjekk fordelene med et produkt laget av glass fra gjenvinning.

Glass fra gjenvinning reduserer faren for telehiv

Tom Hedalen er veivesenets byggeleder på Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Han sier Glasopor er et materiale med mange gode egenskaper.

– Vi valgte å bruke glasopor i Bjørnstjerne Bjørnsons fordi det er lett i vekt og har isolerende egenskaper. Og ved stor vannstand i Drammenselva kan det være et problem at vannet stiger i Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Glasoporen hindrer at dette skjer, og faren for telehiv vil dermed reduseres, sier Hedalen.

Han synes også det er positivt at glasopor er et materiale produsert fra gjenvinning av glass.

Publisert på www.dt.no 27.09.2017, skrevet av journalist Borgvald Moen i Drammens Tidende.

3. oktober 2017
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email