Blåsing i Bentzens krypkjeller

Blåsing i krypkjelleren til Bentzen

Etter spesielt kalde vintre måtte Magne Bentzen regelmessig justere dører og skapdører på familiehytta i Skjåk. Telehiv hadde flyttet hytta så mye som 15 cm opp eller ned på et par punkter. Enten subbet skapdører og dører, eller så satt de bom fast.

– Tomta heter Vassbakken. Det beskriver egentlig ganske godt tilstanden. Tomta ligger i Skjåk, som er berømt for særdeles lite nedbør, men her renner vannet ned langs fjellsiden, og grunnen er en blanding av jord, leire, stein, morene og er ganske fuktig, sier Bentzen.

Han forteller videre at den omtrent 100 kvadratmeter store hytta ble bygget i 1975 og satt rett på grunnen uten drenering, på en halvmeter høy armert mur.

Skjåk byr også på kalde vintre. I kombinasjon med lite nedbør, betyr det lite gratis i forhold til et isolerende dekke med snø. Når grunnen fra før av er mettet med vann, ligger forholdene til rette for «livlige vintre» for hytta sin del.

– Hytta i bindingsverk har pleid å svaie opp om vinteren og ned om sommeren, og har vært nødvendig å jekke og høydejustere inntil 15 cm i noen hjørner, kan Bentzen fortelle.

Ønsket enkel løsning

Med en brukstid på under åtte uker i året, var det ikke aktuelt å koste på all verdens for å fikse problemet. Det var uaktuelt å løfte hytta av grunnmuren, for å gjenoppbygge den på skikkelig måte. Samtidig er det viktig for Bentzen å holde hytta vedlike, så noe måtte gjøres.

For ca. 25 år siden gravde Bentzen rundt hytta og la 50 mm. Polyeten-skumplater rundt grunnmuren. Dette stoppet til en viss grad at kulden krøp inn den veien. Istedenfor å la hytta stå uoppvarmet om vinteren, var et annet tiltak å sette på litt varme (2-5 grader innetemperatur). Det kostet, men fungerte. Etter hvert gravde Bentzen også en dreneringsgrøft noe under og til side for grunnmuren, for å styre vannet litt til siden for hytta.

Bentzen kontaktet til slutt Glasopor som tross alt er lokalisert «like i nabolaget». Grøftene rundt hytta ble fylt med Glasopor. For fem år siden spadde Bentzen også for egen maskin ut under terrassen og dyttet inn Glasopor der også. Dette fungerte så bra, at Bentzen ikke ville stoppe der.

For den kalde krypkjelleren var fortsatt et problem. Kulde og frost krøp ned i bakken den veien.

Første hytte med blåst Glasopor i krypkjelleren

Ringmur og lav høyde under stubbloft (40-80 cm) sperret for adkomst under hytta, og de eneste åpningene var lufteventilene på 15×15 cm. Bentzen fikk en idé om å sprøyte Glasopor-biter inn gjennom ventilene i grunnmuren. Men produktet måtte først endres litt, for store kantede korn opp mot 60 mm størrelse med produktet Glasopor 10-60 kunne ikke blåses effektivt med vanlig tankbil. Et artig sammentreff var at da Bentzen foreslo dette, var faktisk Glasopor allerede i gang med denne produktutviklingen. Ventetiden ble derfor kort.

Løsningen ble korn på størrelse 10-20 millimeter og det nye produktet Glasopor 10-20+ som egnet seg bedre til å blåses med ordinær tankbil, gjennom en slange og inn via de trange ventilene på grunnmuren. For to år siden ble denne jobben gjort, og dette ble dermed det første forsøket Glasopor gjorde med en blåsebil ute hos en kunde.

Les mer om bruksområdet krykjellere/kryperom her. 

Hadde ingen alternative løsninger

Bentzen forteller at man må huske på at det blåses med høyt trykk. Man bør derfor ha kontroll på hva som er bak og over strålen med Glasopor når dette blåses inn i krypkjelleren. Han innrømmer at de ved første forsøk den gangen ikke hadde full oversikt over tekniske installasjoner i krypkjelleren, men at det heldigvis ikke fikk noen store konsekvenser.

– Vi slet litt med den første testrunden da tankbilen kom. Massene gled ikke så lett i slangene som antatt, og vi måtte gjøre noen endringer på stedet med et stålrør for å få blåst materialet på plass. Men med tanke på at dette faktisk var første forsøk, må testen sies å ha vært vellykket.

Testrunde to høsten 2024 var adskillig mer vellykket. En ny innblåsingsmetode med cellemater på blåsebilen var mye mer brukervennlig og de tekniske utfordringene med friksjon i slangen og justering av trykket var utbedret siden første forsøk. Materialet ble blåst med en jevn strøm og pakket seg pent og pyntelig inn i kryperommet.

Glasopor ble blåst inn gjennom ventilasjonsluker inn i krypkjelleren.
Glasopor ble blåst inn gjennom ventilasjonsluker inn i krypkjelleren.

Når det gjelder alternative løsninger, forteller Bentzen at han i grunn ikke hadde noen gode alternativer. Eksempelvis trekker andre blåsbare isolasjonsmaterialer mer vann enn Glasopor. Han poengterer:

– Her hadde jeg et lokalt og godt produkt med kort transportvei.

Varmere og mer stabilt

Bentzen har montert sensorer under hytta, som del av et Smarthytte-system. Han har dermed fått bekreftet at det ikke lenger er så kaldt under hytta:

– Nå opplever jeg at hytta er mer stabil og merker effekten med vesentlig mindre setninger og bevegelse enn tidligere. Sist vinter hevet og senket dører og skapdører seg under én centimeter, hvis det i det hele tatt var noe.

I den første testrunden med Glasopor i 2023 ble det blåst skumglass under hoveddelen på hytta, mens det høsten 2024 ble blåst inn ytterligere noen kubikkmeterunder under et soverom og en bod. Totalt så er prislappen på Glasopor og blåsebil svært overkommelig sammenlignet med andre løsninger på problemet.

2. april 2025