– Glasopor er enkelt å jobbe med, melder entreprenøren, som står for grunnarbeidet av politiets nye beredskapssenter på Taraldrud.

Returglass leder inn til nytt beredskapssenter

– Glasopor er enkelt å jobbe med, melder entreprenøren, som står for grunnarbeidet av politiets nye beredskapssenter på Taraldrud.

Denne saken ble opprinnelig publisert i mai 2018. Beredskapssenteret sto ferdig til planlagt tid med gradvis innflytting av funksjoner. Mandag 2. november 2020 flyttet politihelikoptrene fra Gardermoen til det nye senteret og fikk i den anledning besøk av justisminister Monica Mæland. Offisiell åpningsdato var 6. november 2020.

Ustabile grunnforhold på stedet er en av årsakene til at Glasopor brukes i fundamentering av veien som leder til inn til det nye beredskapssenteret.

– Jeg håper jeg får jobbet mer med Glasopor, da det var enkelt å jobbe med, melder Eivind Stillingen. Han er driftsleder i Marthinsen & Duvholt, som står for grunnarbeidet til prestisjeprosjektet.

Entreprenørselskapet er eid av Skanska, som i januar (2018) signerte kontrakt med Justis- og beredskapsdepartementet for byggingen av Politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud i Ski kommune.

– Dette er den eneste innfartsveien, så det var veldig vesentlig at denne er på plass for videre utbygging, sier han.

Glasopor leverte omtrent 3000 kubikkmeter til prosjektet.

LES OGSÅ: Bruk av Glasopor kan gi Enova-støtte

Topphemmelig beredskapssenter

Beredskapssenteret på Taraldrud er en stor satsing og anleggsstarten ble markert med ministerbesøk på byggeplassen 1. mars (2018). Senteret skal etter planen stå ferdig i september 2020, og vil være operativ for beredskapsenhetene i desember samme år.

Taraldrud ligger nordvest i Ski kommune, på grensen mot Oppegård kommune i vest. Kommunegrensen mot Oslo ligger ca. 700 meter mot nord.

De som kommer kjørende på E6 ut av Oslo mot Ski, kan se tomten på høyre side like før avkjøringen til Kolbotn og Sofiemyr. Her er grunnarbeidet godt i gang på det massive området på vestsiden av motorveien. Planområdet omfatter også området på den andre siden av E6, og samlet areal er ca. 720 dekar.

Selve størrelsen på bygningsmassen til Taraldrud er anslått å bli opptil 33.000 kvadratmeter, med mulighet for å utvides med inntil 12.000 kvadratmeter, men siden prosjektet er sikkerhetsgradert vil ikke dette bli eksakt opplyst.

Entreprenøren kan dermed ikke gi ut detaljer og opplysninger om prosjektet.

Slik blir senteret

Marthinsen & Duvholt er godt i gang med grunnarbeidet. Kontrakten har en verdi på nærmere 1,5 milliarder kroner, opplyser Skanska i en pressemelding.

– Dette er et av de tre største prosjektene jeg har vært med på – kostnadsmessig, melder Stillingen.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet har politiets nye beredskapssenter en kostnadsramme på 2,6 milliarder kroner, og byggearbeidene vil vare fram til politiet tar over senteret 1. september 2020.

Departementet opplyser på sine nettsider at beredskapssenteret skal dekke behovet for bedre treningsfasiliteter og lokaler for beredskapstroppen, bombegruppen, krise- og gisselforhandlere og politiets helikoptertjeneste.

Treningsfasilitetene på området inneholder blant annet en SIBO-landsby (strid i bebygd område), to utendørs skytebaner, treningsbygg, helikopterbase og hangarer for tre helikoptre.

(Kilder: Skanska, Justis- og beredskapsdepartementet)

LES OGSÅ: Ingeniører kommer helt fra Australia for å lære av Glasopor

4. mai 2018